Cara membuat Nasi Dadang
Nasi:
2 cwn beras basmati
1/2 cwn beras pulut
1/2 cwn beras wangi unpolished
Santan cair
Santan pekat
Garam
Bawang merah (dihiris halus)
Halia (dihiris halus)
1 sudu kecil halba
Cara2: Beras bendam semalaman atau sekurang2nyer 6 jam. Kemudian turas.
Sediakan periuk kukus. Buat kukusan pertama. Kukus beras sampai setengah masak.Kemudian, gaul dgn santan cair.Santan tu biar dpt basah2 beras tu jer. Kukus lagi sampai nasik masak. Kemudian, gaulkan nasik dgn santan pekat, garam,hirisan bwg, halia dan halba. Masak lagi sehingga bawang dan bhn lain layu. Boleh la dihidangkan.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan Aya@Tongkol@Tenggiri@Kayu
6 biji bawang merah (1 biji bawang besar)
1 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit (1 sudu besar serbuk kunyit)
2 sudu makan kerisik
2 mangkuk santan pekat (1 tin santan)
2 sudu besar cili kering kisar
3 keping asam gelugur
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Garam, gula
Acar Apel
Apel Hijau
Timun
Lobak
Bawang besar (hiris baji)
1 btg cili merah@Limau Kasturi
1 sudu cuka
1 sudu gula
secubit garam
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment